skip to Main Content

Gratis verzenden

Dagelijks bezorgd

Verlengd retourbeleid

Eenvoudig en veilig betalen

Blog

7 tips voor een onvergetelijke fietsreis door Colombia

In 2019 maakte ik samen met mijn vriendin een rondreis van 7 maanden door Zuid-Amerika. Één van de absolute hoogtepunten was de wielrentocht die we door Colombia maakten. Zoals het vaak gaat met hoogtepunten was deze tocht níet vooraf gepland. Het idee ontstond toen ik las over de “Letras”, de langste beklimming ter wereld. De klim gaat 80 kilometer non-stop omhoog, een totale stijging van 3.800 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 4%. Daar moesten we heen! Het plan: in 7 dagen van Bogota naar Salento fietsen met op dag 3 de Letras. Een prachtige route dwárs door het hart van de koffie industrie van Colombia. Onze tocht kwam spontaan tot stand en was ondanks de minimale voorbereiding fantastisch. Natuurlijk hebben we tips die het voor onszelf én jullie nóg mooier zullen maken. Met onderstaande tips wordt je fietsreis door Colombia nóg onvergetelijker, doe er je voordeel mee!

#1 Veilig fietsen door Colombia = claim je plek op de weg

Wij hebben het fietsen in Colombia als heel veilig ervaren! Het gebrek aan fietspaden (met enkele uitzonderingen) wordt meer dan gecompenseerd door de sterke fietscultuur. Colombianen zijn gewend aan wielrenners. Sterker nog, er is veel respect en enthousiasme voor fietsers. Zo werden wij vaak verrast door mensen die ons vrolijk toeterend begroetten en luidkeels aanmoedigden. Colombia heeft daarnaast een redelijk tot goed onderhouden wegennetwerk. Vooral de tolwegen zijn erg goed én gratis voor fietsers. Je fietst bijna altijd op mooi glad asfalt. Natuurlijk is het verstandig om alleen bij daglicht te fietsen dus vertrek op tijd. Zorg dat je je plekje op de weg claimt; dit dwingt auto’s om je ruim in te halen én je houdt ruimte over om zelf uit te wijken. Zorg dat je goed zichtbaar bent en voor goede remmen. Colombia is namelijk geen meter plat en je zult daardoor ook geregeld stevig dalen.

#2 Huur goede fietsen

Als je reist door Colombia helemaal gericht is op je wielrentocht, kun je natuurlijk je eigen fiets meenemen. Is je fietsreis door Colombia onderdeel van een langere trip raad ik je aan om je fiets te huren. Je kunt zelfs een all inclusive fietsreis boeken via één van de vele aanbieders. Het nadeel van dit soort reizen vind ik de beperkte startdata en de flinke prijskaartjes. Wij kozen dus voor een andere methode. Bij het in Bogota gevestigde “Hidden Journeys” huurden wij wielrenfietsen van goede kwaliteit. Belangrijk, want wielrennen door Colombia is met alle hoogteverschillen al uitdaging genoeg, daar hoeft geen rammelende fiets bij! Onze ervaring met Hidden Journeys was geweldig. Niet alleen waren de fietsen goed en de route prachtig, de service is enorm persoonlijk en vriendelijk. Tijdens een fietstocht is het haast onvermijdelijk dat je een keer pech krijgt. Zo ook in ons geval en de ondersteuning op afstand was fijn.

#3 Zet een mooie route uit door Colombia

Bij het uitzetten van de route zijn een paar dingen belangrijk: hoe veel tijd heb je, hoeveel kilometer per dag wil je doen (weet dat vlakke etappes niet echt bestaan in Colombia), ga je een loopje fietsen of van A naar B met een pick-up en hoeveel rustdagen wil je? Logische start- en eindlocaties zijn de steden Medellin en Bogota en rondom deze steden zijn ook mooie routes uit te zetten langs koffieplantages, mooie bergen, idyllische dorpjes, etc. Wij hebben voor het plannen van onze fietsreis gebruik gemaakt van de ervaring van Hidden Journey. Zij specialiseren zich in het uitzetten van mooie, op maat gemaakte fietsroutes. Wij hebben in een week gefietst van Bogota naar Salento, hadden 2 rustdagen en werden in Salento met fiets en al opgepikt en terug naar Bogota gebracht. Op relatief vlakke etappes reden we richting de 100 km per dag en op de klimetappes rond de 60 km.

#5 Kleed je voor alle seizoenen (bij voorkeur fietskleding uit Colombia)

In Colombia kun je alle klimaten en dus alle weersomstandigheden meemaken op 1 dag. Het meest extreme wat ik heb meegemaakt was de beklimming van de Letras. Beginnend op 400 meter hoogte in de broeierige jungle met 30+ graden en eindigend op 3.650 meter hoogte in de kou met ~5 graden. Onderweg heb ik gezweet, ben ik door de zon verbrand, heb ik kou geleden, ben ik volledig nat geregend en heb ik kilometers door een dik wolkendek gefietst. Zorg dus dat je fietskleding op alles voorbereid is! Ik had een korte fietsbroek, een zweet-hemd en een kort wielrenshirt aan als basis. In mijn fietstas zaten mijn armbeschermers, een buffje, een petje en een regenjack. Geloof mij: alles is gebruikt, geen overbodige luxe!

#6 Begin je dagen vroeg

Ik ben geen ochtendmens en mijn vriendin is dat ook niet. Toch zijn we elke ochtend rond 7 uur ’s aan onze rit begonnen. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste vermijd je de brandende hitte. Vanaf een uur of 11-12 is het al zó warm dat je bijna van je zadel glijdt door het zweet. Niet ideaal als je de Colombiaanse bergen wilt bedwingen, dus hoe vroeger hoe beter. Tel daarbij op dat Colombia een lang regenseizoen kent (maart t/m mei en september t/m december) en het bijna standaard iedere middag flink zal plenzen. Daarnaast geeft vroeg vertrekken je ruim de tijd om voor het donker aan te komen op je bestemming. En dat geeft je weer alle ruimte om je onderweg aan het landschap te vergapen, foto’s te maken, lekker te lunchen en rustig uit te hijgen na de zoveelste beklimming.

#7 Begin niet te fanatiek

Colombia kent een tropisch klimaat, wat betekent dat je je niet hoeft in te spannen om te druipen van het zweet. Ga je je inspannen, zoals op de wielrenfiets, dan staat een “bekkie als een druiprekkie” je gegarandeerd te wachten. De tip is voor de hand liggend, maar belangrijk om bij stil te staan. Laat je lichaam rustig wennen aan dit klimaat, zéker als je het wil combineren met grote lichamelijke inspanning zoals het beklimmen van de Letras. Ga dus voor wat minder kilometers de eerste dagen en zorg dat je ruim voldoende drinkt.

Back To Top